Vogels op de cm2

Trots. Dat ben ik. Op de vogels. Op de postzegels. Op de afbeeldingen. Op de actuele informatie over de vogels die je krijgt. Op de vormgeving van het boek. Op de Japanse bindwijze van de pagina’s. Op het idee.

‘Die mooie bosuil van ons, zie je ook in Luxemburg. Of de hop, die vliegt ook in Korea.  Zoals de Nederlandse pestvogel ook gewoon een Zweed is, en een Fin, en een Rus. En hij woont gerust in de Oekraïne.’

Vogelboek of postzegelboek? Vooral een kunstboek! 
Een jaar geleden ontstond het idee om een vogelboek te maken op basis van postzegels. We zouden alleen de vogels opnemen die in Nederland voorkomen én op een beeldschone postzegel staan, wereldwijd. Inclusief up-to-date vogelinformatie van Sovon, zoals status, leefomgeving, voorkomen, aantallen en trend, etc. Je kan het een vogelboek noemen. Of een postzegelboek. Maar wat mij betreft is het vooral een kunstboek.

Zin om een mooi boek in huis te hebben? Bestel ‘m hier.

Gevecht op de vierkante centimeter

Postzegels zijn een vak apart. Wat op een groot doek werkt, werkt niet op die paar centimeter. Het is de kunst om op die kleine oppervlakte een sterk beeld neer te zetten. Een beeld dat uitdrukking heeft. Uitstraling. En dat ook nog duidelijk communiceert – het blijft een postzegel.

(Afbeelding: Pestvogel uit Oekraïne)

Het puttertje van Carel Fabritius  om maar wat te noemen
Zeer geslaagde postzegels zijn bijvoorbeeld de Luxemburgse bosuil. Die uil kijkt je gewoon recht aan, hij lijkt je te vragen ‘Is er iets?’ Of natuurlijk het Puttertje van Hollandse meester Carel Fabritius (1654), geschilderd in 1654. Of de immer koninklijke hop uit Armenië – zeer krachtig afgebeeld. Of het Oekraïense paradijs dat voor de pestvogel is gemaakt – een overvloed aan kleur, een gedetailleerde explosie van bloemen, groente en fruit. En daartussen ergens dus die pestvogel (zie beeld eerder op de pagina).

(Afbeelding: Bosuil uit Luxemburg)

Oppervlakte van niks 
Als je eens wist hoe moeilijk het is om op een paar vierkante centimeters tot een sterke afbeelding te komen… ondoenlijk. Daarom heb ik zoveel bewondering voor de vormgevers van postzegels. Ga er maar aan staan: een oppervlakte van niks omtoveren tot een sterke afbeelding.

Een hommage aan Zien is Kennen!
De vormgeving van het Vogels op de cm2 is geinspireerd op de eerste zakdetermineergids Zien is Kennen! van Nol Binsbergen en Dirk Mooij. In 1937 kwam die gids uit, 80 jaar geleden dus. Met zo’n heerlijke linnen omslag. En prachtige illustraties van Rein Stuurman. Ons boek heeft dezelfde afmetingen en heeft natuurlijk óók een linnen omslag. Extraatje: de Japanse bindwijze van de bladzijdes, en papier zo dun als van postzegels. De special edition van Vogels op de cm2 gaat nog een stap verder… Vormgeving is trouwens in handen van Karen Polder, een sterontwerpster van het hoogste niveau.

Special edition: vogels die een postzegel verdienen
Het boek op zich is natuurlijk al een special edition. Maar we hebben ook een échte special edition gemaakt. Met de karakteristieke drukknoopsluiting van Zien is kennen! en unieke verpakking. Maar the special zit ‘m vooral in iets anders. Er zijn namelijk vogels in Nederland die zéker een postzegel verdienen, maar er nog geen hebben, nergens ter wereld. Voor hen heb ik postzegels laten ontwerpen door verschillende vormgevers en kunstenaars. En van elk van die acht postzegels krijg je een exemplaar. Ik kan je zeggen: ze zijn práchtig! En als extra krijg je een giclee op briefkaartformaat van een van de originele acht werken.

Ik heb er 200 laten maken. De special edition kost € 87,50. Alleen rechtstreeks bij mij te bestellen. Mail me als je een exemplaar wilt bestellen. (De ‘gewone’ editie bestel je in mijn webshop)

Dus wat krijg je:

  • Vogels op de cm2 in luxe editie, met drukknopsluiting en speciale verpakking
  • Acht postzegels van acht Nederlandse vogels die zéker een officiële postzegel verdienen
  • Een giclee op briefkaartformaat van een van de originele acht werken

Ik zou het doen. Meteen.

3x liefde: alles in één boek
Ik heb de Rietveld gedaan. Uit liefde voor de kunst natuurlijk. En in de hoop een kunstenaar te zijn. IJdel die hoop: ik werd uiteindelijk docent Engels.

Dan de liefde voor de vogel. Dat beestje dat overal maar heen vliegt. In alle soorten en maten . Met patronen in het verendek die je niet zelf kunt bedenken. De schok als je iets moois in de tuin ziet!

En die postzegels. Als je je eens voorstelt hoe onwaarschijnlijk moeilijk het is om op zo’n kleine oppervlakte tot een sterk beeld te komen. Diep respect. Sommige postzegels zijn ware kunstwerken.

Ziedaar, drie grote liefdes in één boek.

De Nederlandse hop. Is ook Koreaan.
Het is geen politiek boek hoor, maar als ik zie waar al die vogels vertoeven, moet ik natuurlijk wel glimlachen. Dat die vogels overal komen, laten de postzegels zien. Want die mooie bosuil van ons, zie je ook in Luxemburg. Of de hop, die vliegt ook in Korea.  Zoals de Nederlandse pestvogel ook gewoon een Zweed is, en een Fin, en een Rus. En hij woont gerust in de Oekraïne.

Het is in Nederland een komen en gaan van vogels. ‘Kom binnen en eet wat, en ga goed uitgerust weer verder. Tot volgend jaar! Altijd welkom.’

Je snapt meteen wat het motto van het boek is:  Vogels kennen geen grenzen.

Meer weten over Vogels op cm2?
De postzegels in Vogels op de cm2 zijn voorzien van up-to-date vogelinformatie. Altijd handig natuurlijk als je er eentje ziet vliegen. Door de lucht of op een envelop. Wil je up-to-date blijven over het boek zelf? Check dan onze website  www.vogelsopdecm2.nl.

 

Nú in de boekhandels (én in onze webwinkel)

Vogels op de cm2
Verkoopprijs: € 49,50
Formaat: 17x12x5 cm
552 pagina’s
Samenstellers: Tom Loorij en Peter Müller

Groet,
Peter. De baas van Müller.

Oja, en als je vragen hebt: mail me of bel me. Of bestel ‘m via onze webwinkel.