Earth Works (2007)

Earth works – 25 land-art locaties en hun coördinaten

Google Earth – het is een fenomeen. Wónderlijk dat je vanaf je bureautje hopla de wereld over gaat en 3D rondkijkt op een plek waar je helemaal niet bent. Maar goed, waar moet je heen, als de wereld aan je voeten ligt?

Om je een beetje richting te geven, heb ik een boek gemaakt met de coördinaten van grote kunstwerken op aarde. In de open natuur. Land-art, noemen ze dat. Het boek noemt zich Earth Works – 25 land-art locaties en hun coördinaten.

Het enige wat je nodig hebt is Google Earth. Dus dat moet je even op je computer zetten. En dan toets je de gegeven coördinaten is, en neem je een kijkje.

Sun tunnels, Nancy Holt (Utah)
Reis bijvoorbeeld eens naar de Sun Tunnels van Nancy Holt. Zij heeft vier metersgrootte betonnen buizen in de woestijn van Utah laten plaatsen. Twee keer per jaar komt de zon op, precies in het verlengde van de buizen. In de buizen zijn gaten geboord die precies overeenkomen met een sterrenconstellatie.

Awel, neem er eens een kijkje:

 

Sea Level van Richard Serra (Flevoland)

Dat wij onder zeeniveau leven, dat vond Richard Serra intrigerend. Om de Nederlander en onze bezoekers bewust te maken hoe laag wij eigenlijk leven, heeft hij met betonnen platen het zeeniveau zichtbaar gemaakt. In Flevoland natuurljk, het stuk land dat we drooggelegd hebben in de Zuiderzee van ooit.

Reis af naar Flevoland. Of blijf thuis en ga met Google Earth. Hier vind je het werk:

Earth works heb ik gemaakt in opdracht van Geodan, het bedrijf waar ze ict combineren met geografie en innovatie.

Vormgeving: . Knap vormgegeven moet ik zeggen. De titel is in preeg op het omslag gezet – als een soort letters in de woestijn. Het boek heeft geen plaatjes, maar het boek zelf is wél een plaatje. Door de loepzuivere en strakke vormgeving van tekst. De paginagrote afbeeldingen van de coördinaten vormen de plaatjes. Wie anders dan Karen Polder kan dit vormgegeven hebben? Niemand.

Tot zover,

Peter. De baas van Müller.

Nagekomen bericht van uw reisleider:
Het boek is gemaakt in 2007. En zoals dat gaat met tijd: er komt en gaat van alles. Richard Long’s Hawk line is bijvoorbeeld door de boer ondergeploegd. En van Smithson’s Spiral Jetty is de natuur spelbreker: de waterstand van Lake Utah is te laag om de spiraal in het water te zien liggen.

Foto bovenaan pagina: Spiral Jetty van Smithson
Bron: www.diaart.org